Få saker kan skapa så stor ångest som ekonomi. Att inte kunna betala räkningen, att inte kunna köp mat. Det finns flera olika nivåer av ekonomisk ångest, men oavsett vilket en ligger på – är det någonting som bör hanteras.
När programmet Lyxfällan hade premiär för några år sedan var det många som förvånades över bristen på den ekonomiska kunskapen i de svenska hushållen. Det var både unga och gamla, rika och fattiga, som var med i programmet – samtliga utan förmåga att kunna hushålla med pengar, de levde utöver deras inkomst och skulderna blev allt fler. Vad beror det på, att svenskarna ha sådana problem med sin privatekonomi? Varför tror så många att de kan leva utöver sin förmåga – och varför är köp-behovet så stort? En anledning kan vara att privatekonomi inte finns med som ett eget ämne i skolan, utan är någonting som ska hanteras på hemkunskapen, mellan bullbak och städning. Kanske måste privatekonomi ta större plats i skolmiljön? Det är ju trots allt någonting som kan vara avgörande, att lära sig hålla i kronorna, att spara och betala räkningar i tid.
Ekonomi är någonting som följer oss hela livet, från våra första staplande steg som vuxna då vi ska börja betala hyra och handla mat till att vi som gamla ska klara oss på den pension vi tjänat in under åren som arbetare. Däremellan kan mycket hända i och med oväntade utgifter och eventuella tider som student eller arbetslös. Även äktenskap är någonting som kan påverka ekonomin. 2014 slutade cirka hälften av samtliga giftemål i skilsmässa – ekonomi sägs vara en av anledningarna. Men att skilja sig på grund av ekonomiska problem är bara dumt, speciellt när det finns bättre alternativ som exempelvis att ta hjälp av Advisas personliga rådgivare. Det kan ge bättre hjälp en kurator.
Shoppingfällan en vanlig anledning till ekonomiska problem
När du ska hantera dina ekonomiska problem gäller det att vara rak och ärlig gällande var problemet ligger. Shoppar du mer än du har råd med? Shoppingfällan är lätt att hamna i – men det går att ta sig ur den. Vi lever i ett konsumtionssamhälle, och den svenska konsumtionen har tredubblats sedan 50-talet. Det vanligaste inköpet är kläder och både män och kvinnor lägger en stor del av inkomsten på shopping. Det är klart svårt att avstå från shopping om man är van vid det, men den ångesten är bra mycket lättare att hantera än den som ekonomiska problem är. John Magnus Roos har forskat på shopping och shoppingberoende och menar att de som drabbas av ett köpberoende i regel är ängsligare och mer impulsiva än andra. De som lägger pengar på shopping är även lyckligare än människor som inte shoppar alls – men det är en farlig gräns som är väldigt lätt att passera. Vanliga varningstecken för köpberoende är att man visar på en tendens att spendera mer än vad man har råd, att man konstant tänker på att köpa någonting nytt samt att man får en emotionell kick eller rus i samband med inköpet.