Att vara en del av samhället

Att inte få assistans till sig själv eller en anhörig är inte bara beklagligt och besvärligt, det kan skapa en djup känsla av att inte vara delaktig i samhället – vilket i sig kan kanaliseras till psykisk ohälsa med ångest och depression som följd. I dag skriver vi om detta.

 

rullstol kvinna LitenAlla som behöver assistans i sin vardag för att klara av vardagliga göromål borde också få just den hjälp som de behöver. Besök Assistanskompaniet om du vill veta mer och lära dig var du kan ha rätt till.

I en artikel som vi hittar i Aftonbladet kan vi läsa om hur en kvinna förlorade sin rätt till personlig assistans i samma stund som hon flyttade in till sin pojkvän, med omedelbar verkan. Dock är företaget bakom det hela mycket förtegna om varför det blivit så som det blev. När man vidare har personlig assistans är det just stark sekretess över det hela, med tystnadsplikt och värnande om integriteten – vilket kan göra det lite svårt att gräva i som journalist eller reporter.

Även i Värmlands Folkblad kan vi läsa om hur en kvinna fick vänta en del på att få sin assistans som hon behövde, men när hon fick den tycks hon ha blivit mycket lugnare och mer tillfreds.

Deprimerade sträckkollar mer på serier

Det är inte alltid som man behöver assistans, men ibland behöver man hjälp med sin psykiska hälsa av en läkare, psykolog eller psykoterapeut. I Metro kan vi läsa om hur det kan vara ett tecken på depression att sträckkolla på TV-serier, enligt en ny studie. Det är inga mindre än amerikanska produktions- och tv-bolaget CBS som tagit del av studien där forskare har analyserat tv-vanorna hos deltagare som tittar mycket på serier. De som tittade mycket på tv var oftare deprimerade och kände sig ensamma:

Enligt forskarna så är sträckkollande av tv-serier, definierat som att se mellan två och sex avsnitt av samma serie i följd, drivet av samma impulser som andra beroenden som alkohol eller droger och aktiverar hjärnans belöningssystem på ett liknande sätt – Metro